Calzone pizza!!

Of valt het onder de pizza’s? pas geleden kwam ik een super lekker pizza recept tegen op de foodblog van debsbakerykitchen, dat zag er zo lekker uit!! Dat ik haar recept gebruikt heb als basisrecept maar dan niet in de pizza vorm maar ik heb er een calzone van gemaakt… ook heb ik het heel ietsepietsie (heel eigenwijs) iets anders gemaakt maar de ingrediënten zijn het zelfde gebleven!!!

ze heeft trouwens nog meer heerlijke receptjes die je kan vinden op de website: https://debsbakerykitchen.nl

Wat is calzone?

Calzone (Italiaans voor broek), in Nederland word dit vaak pizza calzone genoemd… dit is een Italiaans gerecht gemaakt van gezouten brooddeeg als basis. Het deeg wordt als een pizza in een ronde platte vorm gekneed en gerold en belegd met van alles wat je ook op een pizza legt, waaronder in ieder geval kaas. Daarna wordt het geheel dubbelgeklapt, zodat het beleg niet meer zichtbaar is en het geheel de vorm van een halve cirkel krijgt.

De calzone komt uit het zuiden van Italië en is afgeleid van de napolitaanse pizza uit Campanië en de focaccia barese uit Apulië.

De traditionele calzone wordt in een oven gebakken en komt in grootte en bereiding neer op een dubbelgevouwen pizza. Ook bestaan er kleinere calzones die in olie (in Italië: olijfolie) worden gebakken en uit de hand kunnen worden gegeten, deze vorm wordt ook wel panzerotto genoemd.

Afbeelding met bord, voedsel, tafel, zitten

Automatisch gegenereerde beschrijving

p.s. voor de grote eters is 1 calzone echt te weinig dus dan zou ik zeggen eet er 2 of eet er een lekkere salade bij!!

Wat heb ik gebruikt: voor 4 calzone pizza’s

pizzadeeg rijs tijd 5 uur

270 gram water

10 gram zout

400 gram bloem

100 gram semolina (tarwegriesmeel, zeer fijn gemalen, te vervangen voor bloem)

5 gram gist

10 gram olijfolie

Voor de vulling:

250 gr gehakt

1 blikje tomatenblokjes in saus

2 bolletjes mozzarella in plakjes gesneden

1 teentje knoflook gepureerd

1 ui gesneden in halve ringen

Hoe heb ik het gemaakt:

Omdat het deeg best lang moet rijzen, moet je echt wel minimaal 5 uur van tevoren beginnen met het maken van het pizzadeeg.

Doe het water met het zout in de kom van de mixer, roer dit door elkaar zodat het zout oplost.

Voeg vervolgens de bloem, semolina en gist toe, als dit gemengd is dan kan je de olie toevoegen. Ik heb dit na ongeveer 3 minuutjes toegevoegd, doe dit in 3 x dus voeg niet alles in een keer toe.

Laat vervolgens het deeg afgedekt 20 minuten rusten.

Verdeel het deeg daarna in vier stukken van ongeveer 200 gram per stuk en bol ze op. Dat is heel belangrijk omdat je zo het deeg op spanning brengt. Vouw de zijkanten van het deegstukje naar binnen. Je duwt zo het midden omhoog.

Laat het pizzadeeg nu op kamertemperatuur op een met bloem bestrooide bakplaat 4 uur rijzen en dek af met een vochtige theedoek.

Nu de vulling dit heb ik ongeveer een kwartiertje voor dat het deeg klaar is met rijzen gemaakt!!

Bak het gehakt voeg er de knoflook en ui toe en bak dit bijna gaar. Voeg de tomatenblokjes toe en meng dit door elkaar. En klaar is je vulling!

Waarom een natte theedoek?

Het rijzen duurt een tijdje. En moet zeker wel op een kamer temperatuur dus dan verliest het deeg veel vocht. Daardoor wordt de bovenkant droger en dus harder, en rijst die droge bovenkant minder goed dan het vochtigere deeg dat daaronder zit. Je krijgt daardoor een harde, onaangename korst, De natte theedoek voorkomt dit uitdrogen!!!

Haal een bakplaat uit de oven en leg hier een bakpapier op.

Verwarm de oven voor op 250 graden, ik heb een pizzastand op m’n oven.

Haal voorzichtig een bolletje deeg van de bakplaat en leg hem op een met semolina bestrooid werkoppervlak. Duw en stretch de deegbal nu tot een ronde pizzavorm. Een duidelijk instructiefilmpje staat hier.

Beleg de pizza voor de helft  van het deeg met het gehakt mengsel, leg daarop de plakjes mozzarella.  Klap het deeg dubbel dat je een vorm van een halve cirkel krijgt. Duw met een vork de buitenrand van de pizza aan mekaar vast!

Tip:  heb je nou een keer tijd over!! Kan je de calzones van te voren maken  (baktijd word dan 10 min.)pak ze per stuk in aluminium folie en bewaar ze in de vriezer… als je dan een keer tijd te kort komt? Laat ze in de folie ontdooien, zet de oven aan en bak ze in het aluminiumfolie 10 min op 250 graden.

Aanvallen maar!!

Eet smakelijk,

Liefs ingrid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: